perjantai 20. joulukuuta 2019

Theory of everything

"

Wild birds can be very wise

My thinking course http://quickerlearning.blogspot.com fits well together with wild animals' life in the nature, with trees, practical life with the senses open and moving in varied ways according to the situations, in a landscape of nature. Their lives give valuable practise inskills needed for such type of thinking.
If one uses a sports like way of seeing the body and actions, with social gesture langauge telling which skills and which areas of life are in use and how skilled one is in them and how much trustworthily. Then one can see the skills of all in the same kind of picture, with wider good quality perspective showing higher skills of the type of thinking and fitting into a society, and with spirit in it telling about the force in oneä's deeds. In that higher skill is the direction to correct towards if one wants to do well in life or get cured or get out of trouble or to get along or to be a valuable valued member of a society.
Wishing well in the world like the rule "Live and let others live" tells
http://finnishskills.blogspot.com/2012/10/live-and-let-others-live.html , like giving room to live in for each ok behaving individual who does not disturb others, room like for a tree in a park for it's branches to be sovereign, for it's life to be sovereign, if it does not disturb others.
Like this one can see that strongest one wins logic and wise ways fit into the same view of life, a view that can cure also human lives and be a tone of the animals' lives."
https://talesfromforest.blogspot.com/

perjantai 18. lokakuuta 2019

Matemaattisuudesta

Tämän blogin alun ajattelukurssin opettama arkijärkinen objektiivinen ajattelu on pitkälti sama kuin rakenteet hahmottava maisemakatse mutta käytännön ajattelutyön kannalta tarkemmin selitettynä. Sen avulla voidaan miettiä niin koulutuksen kuin arkielämän muiden taitojenkin asioita hyvälaatuisella objektiivisuudella, joka on helppo kantaa mukana tekemisissä. Sillä voidaan miettiä myös matematiikkaa, mutta matematiikan ero tässä on siinä, ettei se käsittele konkreettista todellisuutta ja niin käytetyt ajatusmielikuvat jäävät niukemmiksi. Niissä on esim. vain jokin puoli käytännön asiasta, ja niin matematiikan tuoma harjaannus ei tuo taitoja muiden, konkreettista todellisuutta koskevien ajatusten ajattelemiseen ja yleiseen hyvään ymmärrykseen. Sen sijaan uusien ideoiden keksimiseen matemaattisessa ongelmanratkaisussa on edullista uusia ideoita tuovaa, jos saman piirteen kuin tehtävässä keksii jossakin muussa, kenties ihan erilaisessakin asiassa ja saa siitä jonkin hyvän idean ko ongelman ratkaisemiseen, mikä johtaa siihen,. että matematiikan taitojensa kehittämisestä harrastunut ryhtyy usein assosiatiiviseksi konkreettisen järkevyyden ja maailman rikkauden havainnoinnin sijasta, ja niin hänen objektiivisuutensa kärsii. Näin käy etenkin kai naisille, jotka eivät ole saaneet tunnustusta objektiivisen ajattelun kyvystään ja ajattelivat loistaa jollakin ei-järkevien alalla, miksi sitten valikoitui matematiikka, koska insinöörejä sanotaan tyhmiksi ja koska insinööri voi aika helposti kuulemma saada ihan hyväpalkkaisen työn, ja osin koska heitä kiinnostaa näyttää kyntensä miesten alalla. Mutta niin he siis assosiatiivisina ei-niin-järkevinä laiminlyövät joitakin käytännön asianhaaroja, esim. miten sosiaaliset seikat riippuvat toisistaan, eivätkä kai yleensä saa käytännössä matemaattisen alan työtä, kun vaativat siltä sosiaalisessa ja työntekotavan mielessä ristiriitaisia asioita ja eri arvostusta kuin missä käytännössä ovat jaksavaisia tai osaavaisia.
Jotkut naiset, kenties miehetkin, tekeväty asioita summittaisesti ja käytännön elämä sitten tuo asioihin monimutkaisempaa sisältöä ja tarkkuutta, mutta silloin he kenties ovat taipuvaisia kutsumaan ajattelun tarkkuutta, objektiivisuutta ja luokituksia matemaattisuudeksi, mitä se ei varsinaisesti ole vaan koulutetun tyyppistä objektiivisuutta tai jotakin sen suunnalta. Tässä on erona ainakin se,että nämä ovat käytännön asioita, esim. rakennusten suunnittelun osia, eivätkä teoriaa, jolla ei olisi käytännön sovelluksia pääideanaan. Lieneekö niin, että tämän ajatusvirheen tekevät eivät ole käyneet peruskoulua tai sitten ovat jotenkin laiminlyövällä tavalla raahautuneet sen läpi. Mutta heillä siis kai olisi mahdollisuudet kunnolliseen objektiivisuuteen ja älyyn,muttei kai alunperin viisauteen, kun sotkevät noin eri asioita tai siis teorian omissa sfääreissään käytännön asioita koskevaan koulutettuunajatteluun.

13.1.2020   Kiinnostus, että jos tähän vois jotain matemaattisuutta lisätä, on yleensä ihmisillä, joilla ei ole insinöörityö tms ammattina tai kokopäiväisenä opiskelualana, ja jotka yleensä tuon huomautuksen jälkeen jatkavat ihan ei-matemaattisiin näkökulmiin ja ovat matematiikan kanssa tekemisissä vain hetkittäin. Silloin heille ei muodostu selkeää kuvaa siitä, mitä matemaattisuus on ja mitä se voi saada selville ja kertoa ilmiöistä, vaan he näkevät sen mahdollisuudet paljon laajempina kuin mitä ne ovatkaan, kai kaiken objektiivisen ajattelun laajuisina, myöntämättä kumminkaan, että olisi kyse objektiivisuuden paikasta eikä matematiikan.
Matematiikkaharrstuneet tai matematiikkaa opiskelevat joskus miettivät matematiikkaa ollessaan muiden asioiden kanssa tekemisissä, ja se tietenkin häiritsee muita asioita, kun ei niistä huolehdita. Mutta matematiikkaharrastunut usein luuleen muiden asioiden olevan puppua, kuin sattuman tuotosta, ikään kuin luonnollisen maailman automaattisia tuotksia, joissa muoto on ei-järkevä. Ja siksi ainakin osa heistä arvostaa teknistä ajattelua: on huomattui jokin hyöty, on ajateltu jokin mielekäs ajatus ko asiasta. Mutta arkijärkis iis on parempi, samoin koulutettu näkökuma ko asioihin.

19.4.2022   Matematiikalle on tyypillistö, että sen asiat voi ainakkn teoriassa ajatella koklnaan.läpi, kjn taas uusien ratkaisujen kehittelyn taidolle on olennaista, että jää useampia lupaavia mahfollisuuksia eikä kaikkea ole kulutettu loppuun. Muun muassa siksi tämä video näyttää matematiikan opiskeluun hyvältä, ainakkn ammattiopinnoissa.


13.10.2022   Äitipuoleni tapasi llla matemaattisesti erikoisen lahjakas, keksi uusia tuloksia noin vain, oli kuulemma koulussa saanut yli 10:n matematiikan numeroikseen. Muttei sitä oppinut hänen lapsenaan eikä yliopistossa matematiikkaa opuskellen. Mutta jos hänellä oli ihailija, että voi kun olisi hienoa olla naisprofessori (hän oli aivotutkija) ja matematiikassa lahjakas, niin matkivat sekä työntekotapoja että innostuvaa luonteenlaatua, akateemistyyppisiä kiinnostuksenkohteita, tapaa lukea lehteä, keksiä uusia ideoita, ja kai oppivat, olivat tähtiä niin, etteivät alkuun edes osanneet sopeutua tilanteeseen. 

torstai 19. syyskuuta 2019

Ison mittakaavan ongelmien ratkaisumenetelmä

"

My method of solving large scale problems

I have been interested in solving large scale problems of the world for years and also learned some method that often works well. I have lots of experience and skills in objectuve thinking.
One should see what are the parts of the situation, it's main elements. And then observe each of them in their natural place in the world, undisturbed from their ordinary context and their ordinary life, ways of thinking etc. That is a way to understand them. Then one should place them each to their right place in a well working healthily build society, it's daily life. And that often works out as a solution: well working society, ordinary daily life and the elements as parts of it. But it demands a good view of what a well working society is like. Often one can find the correct place of an element by thinking via the ages old healthy natural ways of living and being a part of a society and of the wide world, and placing the element seen in the light of these values to it's right civiliced place in the society and the world.
"
http://healthilymoral.blogspot.com

maanantai 16. syyskuuta 2019

Vastuuntunnosta laulunpätkä

No, tulin kopioineeksi tämän tähänkin:

"

Yhteiskunnan saamisesta hyvälle tolalle




16.9.2019   Tuo onn sävelletty lyhyestä ohi vilahtavasta näkökulmasta jutellessa mutta aiheena on kyllä vastuuntunto, muttei vihreisiin liittyen. Vaikutelma on ollut pysyvöästä vastuuntunnosta mutta käytännössä taas ei niin oel ollut. Niin etten sitten tiedä, toimiiko ollenkaan. Mutta jos vihreitä lauluja kaivataan, niin ehkä tämä sävelmänpätkä olisis siltä suunnalta.

perjantai 6. syyskuuta 2019

Of making thinking skills better

I looked at the cover picture of the book Chinese painting techniques for exquisite watercolours. It was a red-yellow coloured picture of a fish typical in somepools for decoration. It was kind of soft in approach like a Chinese person whose thinking isn't so sure. It came to my mind that if such a person would look at the Finnish undergrowth plant "pujo" while he/she talks and thinks, would it produce good quality thinking and healthy strenght of a character, at least across time, if the plant is valued and grows as individuals like trees in the middle of grass instead of grass like dense. If such plant grows in China that is.

Tekninen ajattelu ei ole objektiivista

Jotkut sotkevat minkä tahansa koulussa pärjänneen tai yliopistossa opiskelleen objektiiviseen ajattelijaan, mutta kaikilla heistä ei ole ymmärrys yhtä hyvä. Jotkut eivät ymmärrä itse asioita, kenties eivät ole kiinnostuneet niistä, ja viittaavat niihin vaan että toi tai jokin termi ja miettivät lähinnä siltä kannalta, että saisko siitä rahaa, siis ryöstäjän kannalta, ei vaalivan, ei asiaa ymmärtävän, ei sen kannalta jolla on sellainen ammattinaan, omana osaamisalueenaan, ja lähinnä arvailevat, eivät ymmärrä. Toiset taas osaavat muodostaa kuvan asiasta ja sen paikasta maailmassa, ymmärtää sen arvoa ja vaalia sitä, esim. koululaiset kai useimmat, yleissivistävästä kirjallisuudesta harrastuneet yleensä ja ne, jotka lukevat ammattinsa perusteoksia, luulen.
Mutta tekninen tässä mielessä ei siis ole insinöörialoihin viittaava termi. Matematiikka ei ole ajattelua mutta fysiikka on, sillä siinä on muodostettava kuva ko asiasta eikä vain tiedettävä muistista kikkoja kuten matematiikassa usein. Ja laitteiden, koneiden, vlineiden yms suunnittelu ja rakentaminen vaatii käyttötilanteiden miettimistä, eri vaihtoehtojen arviointia yms, mikä vaatii objektiivisuutta ja arkijärkeä sekä yleenä elämänkokemusta. Jos vain laittaisi että viuh-tyyli, niin eihän se toimisi käytännössä, vaan joka menisi siihen ansaan, joutuisi laitetta käyttäessään jonkinlaiseen onnettomuuden tapaiseen, kenties pieneen mutta kumminkin, eihän se niin toimi, vaan pitää ymmärtää paljon laitteen tai välineen käytöstä ja sen mukaan rakentaa hyvä laite tai väline.

lauantai 24. elokuuta 2019

Jumiutuneen tai tyhmän pään avaaminen parempaan ymmärrykseen

Hyvä ajattelukyky rakentuu näköaistin varaan. Niinpä, jos toisella on jumiutunut tai kovin tyhmä pää tai huono päivä, niin auttaa hänen ymmärrystään paljon paremmaksi, jos hänen kanssaan jutellessaan, mieluusti elämän keskellä esim. ulkona, missä on maisemia, käyttää selkeään havaitsevaa näköaistia siten kuin arjen elämisessä on hyvä mutta käyttää sitä sosiaalisuuden kanssa yhdessä niin että hänkin katselee ja havaitsee selvään ja ymmärtää ilmiöt arkijärjellään. Tuohion selkeään havaitsevaan maisematkatseeseen, jossa on arjen ilmiöt ympäristöinen havaitseva fokus ainakin tarpeen tullen, vain lisää sivistyksen ja jonkinlaisen näkemyksen, että on kiva elää yhteiskunnassa rakentavaan tapaan, niin siinä on hänellä, ja sinulla toki myös hyvä pää ja sivistys noudatettuna, ymmärrettynäkin. Tämäntapaisesta ajattelusta voi lukea tämän blogin alusta ajattelukurssin.

keskiviikko 14. elokuuta 2019

Avaruusmatkailuvaikute tyhmentää

Liiasta kuumatkan 50-vuotisvaikutteesta eroon pääsemisestä

Parantamisaiheisesta blogistani http://parantamisesta.blogspot.com (Selaa sivua paljon alaspäin,niin löydät hakemiston, jonka jälkeen tekstiti numerojärjestyksessä.)

"

D775. Liikaa insinöörivaikutetta ja toisten elämänalojen taitojen opettelu hyvällä laadulla
Jos on liikaa insinöörivaikutetta,niin siihen auttaa tietenkin kun vähentää harrastuneisuuttaan insinöörialoista. Usein insinöörivaikutetta tulee kuitenkin muilta, esim. insinööörien kanssa käytyjen keskustelujen myötä tai avaruusmatkailuharrastuneisuuden myötä tai insinöörialoja tärkeinä pitäviltä tuttavilta vaikka arvostaisivat muutakin. Silloin auttaa yleensä harrastaa muita elämänaloja. On tyypillistä,e ttä lähestymistapa on jäänyt insinöörimäisen näkemyksettömäksi, ja siksi pitäisi alusta asti opetella noiden muiden elämänalojen tauitoja ja etenkin hyvään laatuun huomiota kiinnittäen. Näköaistivirikkeet ovat olennaisen tärkeitä: tarvitsisi katsella luontoa, maisemia yms niin, että on mukana sekä tarkka maisemakatse, joka hahmottaa rakenteet, että tunnelmasävyjen havaitsemisen kyky, mistä molemmista on ymmärrykselle hyötyä. Samoin elämänviisautta tarvitsisi painottaa aika paljon.
Jos haluaa totaalisemman eron insinöörialoihin, niin Haaveammattiin-blogistani ehkä olisi iloa http://nopeaoppisuus.blogspot.com . Myös pitkästä englanninkielisestä kirjoituksestani Gnome like life in the modern world http://learntalents.blogspot.com/2018/09/gnomes-or-more-likelily-doing-things-in.html voisi olla iloa joillekin, jotka haluavat harrastaa ihan muuta kuin insinöörimäisyyksiä."


* * *

16. elokuuta 2019   Jos joku hetkellisestikään kiinnostuu avaruusmatkailusta, niin hänet yleensä laitetaan heti laskemaan samoja laskuja kuin kaikki muutkin eli jotakin sellaista kuin miten paljon raketti tarvitsee polttoainetta matkatakseen Maasta Kuuhun, ja niin hän joutuu heti insinöörialojen näkökulman kanssa tekemisiin, ja se on kyllä kamalan kapea, kun eivät ainakaan nuo laskut liene kovin erilaiset kulttuurista toiseen. Ja sen sitten jos kaikki tekevät yhtä aikaa kuumatkan tai sen 50-vuotispäivän vuoksi, niin kamalan paljon kapeammaksihan ihmisten ajattelutavat ja näkökulmat menevät ympäri maailman yhtä aikaa, ja siitä sitten on hankala toipua. 50 vuotta sitten toipumiseen meni kai koko 1970-luku. Nyt jo harvempi on niin kovin kummissaan insinööreistä ja näiden taidoista. Niin ei myöskään avaruusmatkailusta opita niin paljon kuin tavallisesti voisi,koska näkökulma on niin paljon kapeampi ja tyhmempi kuin tavallisesti. Insinööripää ei ole kovin fiksu, on jotakin rakentelun monimutkaisuusluokkaa ilman käyttömukavuusominaisuuksia ja viestinnän sävyjä, ja siis paljon kapeampi kuin yleissivistys ja maisemakatse sekä sivistyskansojen tavallinen arki tietääkseni.Kanssa jos kaikki yhtä aikaa ottavat jossain määrin esikuvakseen saman avaruuslentäjäibnsinöörin, niin se myös kapeuttaa näkökulmia olennaisesti.

maanantai 12. elokuuta 2019

Palleroisuudesta tekstissä opetustaidon ja elämänkokemuksen piirteenä

Kun olen nettiin blogeihini paljon kirjoittanut oppimateriaalia eri aihepiireistä, niin kirjoitustaitoni ja jossain määrin opetustaitoni ovat siinä kehittyneet. Samalla on syntynyt laatukriteerioita, jotka tuovat tekstiin vanhoilta kirjoittajilta tuttua palleroisuutta. Osa siitä on sitä, että kuvataan ilmiöt kokonaisuuksina, paikallaan maailmassa, objektiivisesti yleisellä tasolla katsoen niin kuin monelle opettaessa näiden ajattelun objektiivisuuden kehityksen kannalta hyväksi on. Osa taas tulee siitä, kun kuvataan tekemisentavat, jonkintyyppisen tekemisen pääuomat siis, ja nekin niin, että monet erityyppiset ihmiset niiltä uomin omalla tavallaan tehdessään saavat jutun toimimaan ja nappaisivat sen idean,saaden niin tukea muille taidoilleen myös. Tämä iirre tulee mukaan myös, kun kuvataan, että tuo tekeminen on käytännön tekemistä ja nämä ajatukset ketovat konkreettisesta maailmasta, jossa elämme, jolloi siis on viitattava näihin ilmiöihin kokemuksessamme mieluiten kaikille tutussa yhteydessä, jossa arjessamme tai hyvin musitamassamme tilanteessa ne kohtaamme, ja se tavalla, joka ei muunnu ihan kummaksi, kun sen kertoo kaverille, vaan viestii edelleen oikein ja opettaa noita taitoja. Lisäksi on opetettava elämäntaitoja, jolloin on kiinnitettävä huomiota siihen, millaisia nuo ilmiöt ovat suhteessa motivaatioomme, mikä johtaa kuvaamaan ne tavalla, joka sisältää myös tunteet ja tunnemotivaatiot, sekä lisäksi kerrottava, miten nuo asiat vaikuttavat elämänlaatuumme ja siihen, olemmeko tyytyväisiä elämässämme, ja se taas tarkoittaa, että on kuvattava, millaisia ne ovat ikiaikaisen luontomme kannalta, siis mm työn mielekkyyteen ja työn hyödyllisyyteen sekä tervehenkisyyteen liittyvien motivaatioiden kannalta.

tiistai 18. kesäkuuta 2019

Lukunopeudesta ja ymmärryksen tasosta

Olen opettanut koirani lukemaan (sekä äskettäin 11 vuoden iässä kuolleen japaninpystykorvan että minulla vielä olevan hyvissä voimissa olevan kymmenvuotiaan aprikoosinvärisen villakoiran) ja ne ovat tavanneet olla kiinnostuneita sanomalehdestä kuvineen, joskus jostakin nettikirjoituksestani myös ja kirjoista, jopa runoista. Olen yrittänyt opettaa niitä niin kuin mielest'ni hyvä on, eli olen näyttänyt jotakin kiinnostavaa esim. yhden tai muutama sivua mutten niin paljoa, että urautuisi, saati sitten kyllästyisi, vaan pikemminkin kuin ajattelemisen aihetta jollakin kiinnostavalla huomautuksella antaen, kimmokkeina parempaan, laajempaan ymmärrykseen, eikä urautumisen kohteina, osattavina mmattien käytäntöinä ja ihmistyyppeinä, vaan niin, että samantasoista ja taitavampaa osaisi silloin ajatella muustakin ja tulisi ajatelleeksi monenlaisesta. Yleissivistyksen osina siis, mutta oman ymmärryksen, oman maailmanhahmotuksen sallien, sitä arvostaen.

tiistai 21. toukokuuta 2019

Minkä tyypin käsitöitä, taidetta ym

Olen tämän blogin ajattelukyvyn ja älyn kehittämisen ohjeissa kirjoittanut käsitöiden, taiteen, luonnossa liikkumisen & luonnon ihailemisen ja liikunnaan olevan edullisia ajattelukyvylla ja älylle. Nuorena asuin Helsingissä ja kävin siellä koulun, joten nämä viittaavat siis helsinkiläiseen koulussa opetettuun ja harmonikan soittotunneilla opittuun yms helsinkiläiseen sivistyksen tapaan tehdä käsitöitä ja olla kiinnostunut taiteista, smoin helsinkiläiseen tapaan arvostaa luontoa ja harrastaa liikuntaa. Vuonna 2009 muutin Savonlinnaan, minkä jälkeen olen kirjoittanut monen montaa blogia, joissa kuitenkin Savonlinnassa opittua tapaa harrastaa käsitöitä ja taiteita, millä oppii jotakin Helsingistä puuttunutta mutta tarpeelliset perustaidot ja motivaatio puuttuvat, tulos ei ole kyllin elämänviisas kun taas Helsingissä oli juuri elämänviisautta ja tervehenksiyyttä sekä hyvä tervehenkinen motivaatio ja viitekehys, parempi näkemys myös tekemisten kirjosta elämässä, monialaisempi ja tervehenkisempi.

tiistai 30. huhtikuuta 2019

Kesän edullisuudesta ymmärrykselle

Kesällä on helppo yltää parhaimpaansa. Kesällä on loma tai ainakin vapaa-ajan arvo korostuu, ja lisäksi luonto on kukkeimmillaan. Lämmin sää, joka on mielekästä elää rennommin,tuo irtipäästämisen urautumista, jotka ovat osin työmäisen tekemisentavan ja osin kehon urautuneiden jännitysten seurausta, ja niin rentoutuessa ja vaihtaessa vapaalle huomiokyky avautuu useampaan perspektiiviin ja rytmitys muuttaa puurtavasta uusia asioita nappaavaksi ja mielekkyyksiä etsiväksi. Kokemus työmäisestä objektiivisesta ajattelusta tekee sen, että nuo uudet perspektiivit on helppo käydä objektiivisesti läpi ilman, että siihen kuluu paljoakaan aikaa. Luonnon kukkeus yhdistyneenä terveisiin elämäntapoihin tarjoaa kasvien oksien tunnelmissa mallia onnistuneista tekemisentavoista ja onnistuneista ratkaisuista terveiden elämäntapojen kohdalla. Niinpä luontoa katsellessa ja luontoa juuri katseltua nappaa helposti sellaisia aiheita, ymmärtää ne tavallista paremmin, joista luonto on mallina. Liikunnan, esim. etenkin uimisen, harrastaminen tuo kyvyn ottaa vaihtelevia lämpötiloja ja muita tilanteita käytännössä huomioon: tuossa huomasin tuon ja tässäjo nyt ongelmitta ja suvereenisti elän sen täydestiu elämässäni huomioon ottaneena. Kesän rentous ja säiden vaihtelu tekee sen, ettei uusiinkaan asioihin uraudu niin, että ne olisivat taakka, vaan keho vaihtaa uuteen vireeseen ja mieli uusiin asioihin, uusiin tekemisiin.

* * *

7. heinäkuuta 2020
Hyvä ymmärrys kesällä tarvitsee yleensä sekä lämmintä (ideaalit, vrt kukat, +rauha) että viileää (lämmönsäätely, objektiivisuus, perustelujen artikulpoiminen).
Helteellä tms kuumalla säällä materiaalit huomaa usein vahvasti, esim. puun kaarnan ja puunrungon puuaineksen, varvut lehtineen ja kukkineen ja marjanraakileineen, tai vaikka sanomalehden, pöytälevyn materiaalin, jne. Sellainen luokittelu on hyvä filosofiaan ja uusien lahjakkuuksien oppimiseen: mihin on keskityttä, mikä on huomion pääosassa ko taidossa. Myös kielen äänteiden äänteenmukaiset merkitykset käyttävät jotakin samantapaista näkökulmaa, samoin se, josta jotkut alkuasukkaat oppivat vieraita kieliä oliko puolessa tunnissa vai muutamassa vuorokaudessa uuden kielen hyvin, oppimalla sen näkökulman maailmaan ja sen sosiaalisen perspektiivin yms, mikä kai tarkemmin ajateltuna on se, miten lasta rohkaistaan olemaan puhumalla tuon yhteisön osa: suomenkielistä itsenäisesti omasta ajatteluperspektiivistään ja omalla elämänviisaudellaan, ruotsinkielistä kiinnittämään huomiota tavaroihin, englanninkielistä rohkaistaan olemaan sosiaalisesti henkilönä tai persoonallisuutena yhteisön osa, venäläistä muistamaan yhteiskunnan teoriaperspektiivn mutta elämään maalaiselämää arvostaen, japanilaista olemaan käytännössä tekeväinen mutta yhteiskunnan teorian kunnolla opetellut ja sydämelleen ottanut, kiinalaista rohkaistaan tekemään mutta katsomaan miten tekee, saksalaista olemaan sivistynettä Steiner-koulutyyppistä teoriaperspektiiviä tuottava yhteisön jäsen, rasnkalaista elämään vanhan ajan maalaismiljöön elämää ja unkarilaista pistämään opit korvansa taakse mutta tekemään itse niin kuin omasta mielestä tenhoavaa ja parhaimman laatuista on. (No,arvauksiani vain, en nyt saanut niin hyvin mieöleeni kaikkia kieliä, joita vähän osaan.) Arabi kai varoittaa, että ulkona on kuumaa ja kuivaa ja suolainen ilma, parempi siä'sllä mutta on kicva ulkoillakin välillä. Afrikkalainen (swahili) kai haluaisi jatkaa perinteistä afrikkalaista pienen paikkakunnan elämää,kaupan vain öisäksi mukaan hyväksyy. Espanjalainen rohkaisee elämään yksiulönä, joka jättää pollean tilan tuntevalle elämänviisaudelle. Tahitin kieli kai antaa ohjeen, että kuulostele ja mieti parhaalla ymmärrykselläsi, miltä kohden sujuu hyvin, ja tee niiltä kohden.Hawai'ilainen Aloha olisi kai tältä kannalta "voitasko me ottaa rauhallisesti". Koiranpentua neuvovat toiset koirat tekemään itse, parhaan oman ymmärryksensä ja elämänviisautensa mukaan. Linnunpoikasta neuvovat linnut laittamaan opetetut viisaudet korvansa taakse ja tekemään itse taitavasti.
Kesällä on hyvä loikoa heinikossa ja katsella maisemia & puiden oksien huojuvan tuulessa, niin on siinä jonkinlaienn persuperspektiivi,maisemakuva ajattelun maailmankuvan & kokonaiskuvien,malliksi. Siinä on hyvää, ettei se sorki eikä puutu vaan kuva vain on ja siinä elämää, eikä se haittaa muita tai itseäkään. On hyvä, kun luontoa katsellessa näkymä on tunteidenmukainen: oppii että ajattelun tavoitteiden sopii olla tunteidenmukaiset, ja samalla silmät/kuvallinen ajattelu kertoo objektiiviset rakenteet. On myös hyvä, ettei olo silloin ole hankala vaan suhde maisemaan jotenkin vaivattoman hyväntuulinen.
Kukkien katseleminen on myös tärkeää: ne liittyvät ideaaleihin ja kuvan lehtien ym tunnelmasävyt auttavatr miettimään, miten sellainen olisi käytännössä mahdollista ja opettavat siihen hyveitä tai siis auttavat niiden oppimisessa.