tiistai 11. syyskuuta 2018

Kaavamaisesta koulumaisesta näkökulmasta kasvaminen elämäntaitoihin ja arkijärkeen

Jos tekee jotakin ihan kaavamaisesti, kuin tietokoneelle tarkoitettua tehtävää, ei se ole lähestymistavaltaan hyvä, ihmisymmärrykselle juuri hyvääponnistuspohjaa tuova kuten yleissivistys. Niinpä sillä lähestymistavalla ei saa hyvää jälkeä tai uusia ideoita aikaiseksi sen paremmin kone kuin ihminenkään, vaikka aikaa kuluisi vuosia, vuosikymmeniä tai jopa satoja vuosia ja vaikka tekijöitä olisi satojatuhansia kokopäiväisiä. Sen sijaan kuvallinen lähestymistapa kuin valokuva ja hyvä arkijärkinen ymmärrys on hyvä elämän ilmiöiden hahmottamiseen. Siitä, jos haluaa parantaa, niin olisi käytettävä kaikkea sivistystään yhtä aikaa ja pidettävä se koko ajan mukana niin, että oppii uutta ja se nostaa muitakin aihepiirejä elämässä a maailmankuvasa korkeammalle,toimivammiksi, enemmän elämää ja maailmaa ymmärtäviksi, kykeneväisiksi hahmottaaan monenlaisia puolia ilmiöissä. Eli jos kaavamaisesta kuten insinöörityön työntekotavat haluaa kasvaa hyvällä ymmärryksellä varustetuksi ko tehtävissä ja jonkin verran laajemminkin, yleissivistyksen verran esim.,niin kuin Isaac Newtoninkirjeenvaihto Hooken kanssa verrattuna insinööreiksi haluavien insinöörialoja ja siis tietokoneohjelmointia matkiviin kaavamaisuuksiin, niin ensimmäinen askel on valokuvamainen kuvallinen hahmotusja mieluusti ajattelukurssini, sitten yleissivistys ja ohjeet:
http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/03/terveet-elamantavat.html kirjoituksesta kohta :

"110. Joillakin miehillä on näkökulma kovin koulutuksen mukainen, yksioikoinen ja kapea, tilanteisiin mukautumaton, muuta elämää ymmärtämätön. Silloin olisi hyvä heidän varioida tekemisentapaansa ja lähestymistapaansa tervejärkisesti tilanteen mukaan: milloin on käytännönläheisyys paikallaan, milloin hyvä muisti, milloin koulutettu ajattelu, milloin arkijärki, liikunta, tunteet, mitä nyt sattuu olemaankaan tilanteeseen sopivaa lähestymistapaa. Samoin myös työtä tehdessä olisi hyvä huomioida muun elämän maisema ilmiöineen: sosiaalisina kontakteineen, tapahtumineen, matkoineen, lomanläheisyyksineen, jne. Niin saa harjaannutettua omaa arkijärkeään ja elämänymmärrystään.
Näin voi taitavampi puolestaan opetella varioimaan tietokoneen näppäimistöllä kirjoittamisen rytmiä, niin on jotenkin mukavampi olo ja ääni on kivempi, muihin tekemisiin ja oman näkemyksen kuunteluun paremmin sovitettu."

ja monenlaiseen taityoon sovellettuna http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.com/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html .

perjantai 24. elokuuta 2018

Hyvästä aika helposta ajattelutavasta - - - & Ajattelun väristä

Blogistani http://savolaisuudesta.blogspot.fi (ei muuta aiheesta, aiheena nojatuoli):

"tuli mieleen,että onko sininen tavallisesti jotenkin nälkäinen, muttei ruokaan vaan tarvitsisi rakenteet hahmottavan maisemakatseenja siinä tunnelmatajun eri ilmiöistä ja ilmiöiden puolista, katsella sillä maisemaa, jossa on puita ja elämää,pohtia silleen."

* * *

Sinisen värin vaistomaisesti tuoma, kommunikoima vire ei ole ajattelun ohjeeksi sopiva, siitä ei opi ollenkaan ajattelua vaan kai rauhoittumista tms. Ajattelua oppii hyvästä havainnontekotavasta eli vihreästä ja oranssista: vihreän tapaan tarkkaan havaitu maisema ja oranssin tapaan aistit auki hyvin havaittu tekeminen.
( Tunteet voi ottaa mukaan ajatteluun jo ajatellun muistamiseen maailmankuvasta sopivin värein: punertava, siis luonnostaan punertava eikä erikseen tehty merkintä, merkitsee yleensä joko omassa elämässä itse positiiviseksi kokemaasi elementtiä tai piirrettä ko asiassa tai että asia on maailmankuvan tasolla ihmisten kannalta yleensä positiivinen kuten esim. loma tai musiikki. Synkät tummat sävyt, esim. tumma pilvi, jonkun asian tienoilla maailmankuvassa kertovat, että asiassa on kovin huonoja puolia ja/tai suuria epäonnistumisia.
Elämänviisauden opettelussa on lisäksi hyvä tietää, että kirskahdus kuin kipu jollakin kohden liittyy siihen, ettei oikein kestäisi itse mitään sellaista elämässään. Valoisuus yleens liittyy sivistyksen mukaisuuteen ja sivistyksen yms viisaina pidettyjen piirteiden tuomiin paljon suurempiin menestyksen mahdollisuuksiin ja sivistyksen ym viisauden tuomaan ongelmattomuuteen.)

Yleensä värit viittaavat joihinkin aihepiireihin, kuten esim. sininen järkeen, mutta järki on harrastamisen sijasta itse tekemistä yleensä, jolloin kaikki eivät tee samalla tavalla vaan taitotasoerot ja harrastuneisuuserot, erot taitojen jakaumassa ja tilanteessa tuovat sen, etteivät kaikki puhalla yhteen hiileen vaan kunkin olisi saatava tehdä itse, omalla tavallaan ja taitotasollaan, oli se sitten toisten mielestä hyvä tai huono. Näitä ei voi kirjata sinisen sävyihin, koska yleensä ei tuotteita pääse valitsemaan niin tarkkaan, jollei sitten valitse kauppaa, joka on sentyyliseen elämään suuntautunut, toisten elämänasenteiden kustannuksella.

Sininen väri on ajattelun värinä osin siksi, että vapaahetkinään pilviä taivaalla katsellessaan on ollut aikaa ajatella, vaikkei muuten kerkiäisi.
Joidenkin mielest'muisteleminen ja ulkoluku on sinistä.
Lapset halutaan rauhoittaa tunnille.
Siniseen tykästyneiden tarttisi opetella ajattelua, niin insinöörisuuntautuneidenkin.
Joidenkin ajattelua sumentaa sosiaalisten vaikutteiden ja sosiaalisten vaikutelmien hyökyminen oman arvostelukyvyn yli, mihin auttaisi ottaa etäisyyttä ja kantaa vastuuta niin, ettei tarvitse nojata toisiin kaatuen heidän niskaansa, kun ei ole itse huolehtinut.
Jotkut luulevat, että iso osa toisten teoista on puppua, kuin ihmeen kautta onnistunutta vain, vaikka oikeasti on kyse paljon suuremmista taityopista, esim. 10 000-kertaisista. Silloin nuo muita tyhmiksi olettavat yleensä tekevät niin, että jättävät osan huomioista ja ajatuksista, puheista ym huomiotta, koska ajattelevat niitä sosiaalisiksi virhevaikutelmiksi, jolloin terve järki jää heiltä pois noissa asioissa ja vain laiminlyövät ja ylikävelevät, mihin kai auttaisi heidän ottaa sosiaalista etäisyyttä ja tajuta, että ko asiat ovat kovin monimutkaisia, ei arki ole koko ajan samalla monimutkaisuusasteella vaan paikoitellen paljon enemmän taitoa vaativa. Heidän tulisi siis ihan vain merkitä nuo asiat maailmankuvaansa, esim. sen ja sen sanomiksi siinä ja siinä tilanteessa, niin ehkä oppisivat edes, että muiden mielestä ko asioille on tuollainen mahdollinen tulkinta, selitys, ja oppisivat niin ajan myötä sitten ymmärtämään sitäkin puolta asiuoista.

25.8.2018    Sininen väri, ainakin jos on neon-, sähkön- tai harmaansininen, antaa kai liian staattisen kuvam siitä, miten ajatellaan. Ajattelu ei saisi olla ihan erillään käytännöntoimeliaisuudesta tai asioista tulee hankalia hahmottaa. Sen sijaan ajattelun vireen tulisi olla ainakin hiukan aktiivinen, esim. hiljaisen kuljeskelun tapaan: tässä lähestyn tuota taloa, puuta, ilmiötä, pääsen lähemmäs katsomaan, että millainen se on. Näin katselemisen, kokemisen ja miettimisen tapa on maailmaa hahmottava, ei siitä erillään piutäytyvä, katseen pois kääntävä, tunteilla vieroksuva, muukis muuttaa haluava.

29.8.2018   Joidenkin mielestä insinöörijärjen korostus tekee sen, ettei kaikessa voi pitää muita ajattelutyyppejä ja ymmärryksen tasoja sekä useimpia elämänalueita mukana, mutta se on kai ruutumallisen kovin taitamattoman ajattelunb piirre,, josta pääsee ylitse ajattelukurssillani (ks. tämän bloginalku). Ajattelukurssini operttama ajattelutapa, jos sitä käyttää myös muihin opintoihin ja arkijärkiseen, niin on mahdollinen insinöörialoillakin, esim. matemaattisessa työssä, ja nostaa silloin tason ihan taitamattomasta jopa sellaiseksi, joka kykenee oppimaan elämänkokemuksen ja yleisen taitotason kasvun myötä elämänviisautta ja jopa uskontoa, toki siis useimpia elämänaloja, kai kaikkia, siis mm sosiaalisia taitoja ja taiteita ilman,että arkijärki jotenkin niitä häiritsisi. Jos silloin jää ongelmakohdaksi tietokoneiden taso, niin kirjoitukseni http://feelingcomputers.blogspot.com/2011/08/far-future-with-computers-what-will.html neuvoo, miten rakentaa nykytyyppisille tietokoneille tieteellistyyppinen objektiivinen ajattelu luonnontieteiden tapaan.,mistä voi sitten kehittyä kuvankäisyttelykyvyn ja muistin myötä laajemmin objektiiviseksi, ja biologisen ihmiskucvan myötä mm tunteita ymmärtäväksi, ks. kirjani see MY BOOK "Hard Rationality of Feelings and Instincts", to which there is the link http://www.angelfire.com/planet/paradisewins/HardRationalityOfFeelings.pdf. (It is a whole book: a large PDF file, so give the page time to load.. Näin ollen tietokoneidenkaan vuoksi ei ihmisten tarvitse jöödä palikkajärkisiksi ja ideana on, ettei etenkään laskea tasoaan.


tiistai 14. elokuuta 2018

Koulun asian mekaanisuudesta

Näin koulujen juuri alettua näyttää siltä, että koulussa opetettava asia-aines on liian mekaanista ja teoreettista salliakseen oppilaan oman ymmärryksen mukanaolon, ja niin suuri osa kesäloman tuomasta viisaudesta jää koulun osalta pois käytöstä. Tarvittaisiin arkijärkisempi lähestymistapa ja myös elämänmakuisempien puolien kuvaaminen arkijärkisesti, asian kytkeminen laajempaan maailmankuvaan.
Usein on niin, että kun joku ihan hyvin kouluasiat osaava stiplaa jossakin, ei osaa jotakin, niin hän on sillä kohden heikkotasoisempi kuin keskimäärin on. Yleensä on jokin mekaaminen ajatuskulku tai arvio jäänyt tekemättä siksi, että se liittyy aiheeseen, joka on elämänmakuisempi, paljon vaativammalla ymmärryksellä hahmotettu, eikä tuo ihminen tiedä, miten nuo kaksi tasoa täössä asiassa liittyvät yhteen. Siksi se, ettäjoku stiplaa jossakin mekaanisessa arviossa, ei tarkoita, että asia kokonaisuudessaan pitäisi käydä läpi ainoastaan sillä tasolla, millä mekaaniset arviot ovat, vaan kuuluisi kyllä käydä mekaanisetkin arviot läpi mutta selittää etenkin, mikä on yksinkertaisen konkreettiset pääpiirteet hahmottavan tason ja muiden elämänmakuisten lähestymistapojen yhteys, miten ne liittyvät yhteen, miten ne arvioida. Samalla pitäisi kehittää kokonaisuuden rakenteiden arvioimisen kykyä niin, että rakenteet on hahmotettu konkreettista tasoa myöten eikä jotenkin erillisenä puppuaihepiirinä. Luonnontieteet esim. hahmottavat tällaisia seikkoja.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Oman elekielen kautta tunnistetaan erilaisia ajattelutapoja ym tekemisentapoja

Ihmisen asento elää sen mukaan, tekeekö hän käytännönläheisellä tavalla, on tunteidensa vallassa, miettii teoreettisesti, muistelee, vai mitä tekeekään. Näin oma elekieli elää myös silloin, kun seuraa toisen tekemistä ja myös kommunikaatiota seuratessa sekä ollessa sosiaalinen. Ja tuo elekielen vapaa muuntuminen tilanteen mukaan on olennaista omalle ymmärrykselle siitä, millaisia nuo ajattelutavat ym tekemisten piirteet ovat käyttää, mihin niistä on, miten hyvin niillä toimivat tekemisten mitkin puolet ja mihin huomion piiri silloin tekijällä niiden osalta rajautuu.
Siksi omaa elekieltään ei saisi rajata pois kuin ei haluaisi ilmaista mitään tai kuin haluasi kontrolloida ihan kaiken, mitä näkyy, sillä silloin jää oma ymmärrys kai kokonaan pois tieto tekemisten noista puolista. Eikö voisi olettaa, että jos elekieli heijastelee vaistomaisesti seurassa olevan ihmisen tekemisiäja tekemisentapaa, niin se on vain seurallisuutta, ei mitään itsestä paljastavaa.
Vastaavasti vauvan kapaloiminen voi olla tuhoisaa vauvan kyvylle ymmärtää erilaisia lähestymistapoja, luonnehtia eri ihmisiä ja heidän tekemisentapojaan. Tuon ymmärryksen kai pitäisi olla koko ajan mukana eikä tulal mukaan vasta vanhemmalla iällä. Samoin, jos täkki vauvan tai lapsen päällä on liian raskas tai muuten tiukasti niin, että rajoittaa liikkeitä. Samoin kai, jos huumaavin ainein dumppaa ihmisen olemusta tai näköaistia.

maanantai 12. maaliskuuta 2018

Miten opin ajattelun taitoja lapsuudessani

Olen kirjoittanut sitä sun tätä teksteistäni sekä siitä, miten lapsena, paljolti ennen kouluikää ja osin jo vauvana, opin ajattelukykyä parantavia taitoja, mutteivät ne varmaankaan ainoa vaihtoehto ajattelukyvyn kehittämiseksi ole,mutta niistä siis blogissani http://aboutmytexts.blogspot.fi . Mutta nuo siis ovat toisten minullelaittamia, lähinnä vanhempieni, siis heidän laatuaan, joka ei niin korkea ollut mutta oli kyllä tiedettä kuuntelevainen.

torstai 18. tammikuuta 2018

Ostoksissa onnistumisesta

MitäHelsingissä vihreät eivät tuntuneet osaavan, oli ostoksissa onnistuminen, mutten tiedä, miten paljon paikkakunnalla on väliä, kun itselleni muutolla ainakin on ollut paljon merkitystä sille, että olen oppinut tekemään onnistuneita ostoksia. Mutta näitä Savonlinnassa oppimiani juttuja ostamisesta, kaupoista, yms olen kerännyt blogiini http://asiakkaanavain.blogspot.fi . Ainakin oman nuoruuteni perusteella arvelisin monne sellaisia taitoja kaipaavan.

sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Learning wisdom

"Learning wisdom
I started reading a book about the life of Eino Leino. In the very beginning there was a picture of his childhood home taken later when others lived there. In the front there was a boat, atmospheric and wise way of keeping the boat on the opposite whorel, like Eino Leino's poems, but the trees by the house looked yound and very straight, as if those who lived there nowadays wouldn't have had anything much nature's wisdom. So how to learn wisdom if one has kind of square starting point? I have written about learning intelligence in my Finnish blog http://pikakoulu.blogspot.fi and since it interests educators, it might have been translated to English at least partly. I have translated the core: the thinking course at http://quickerlearning.blogspot.fi and at my video channel http://www.youtube.com/khtervola there are on playlists (Increasing intelligence, and Rationality of feelings and instincts) quite many advices about learning intelligence. One could in addition read my e-book at the first text in my blog http://workandfreetime.blogspot.fi . After that one could repeat someof the advices about intelligence: practical things to do and nature increasing intelligence. Abotu moral I have written at http://healthilymoral.blogspot.fi . One could maybe read also http://talesfromforest.blogspot.fi/2017/08/about-kalevala.html with links."

Quotation from
http://einoleinopoems.blogspot.fi

lauantai 6. tammikuuta 2018

Eri aiheesta: parantamisohjeyritelmiä

Ihan eri aiheesta
Tervola-nimen sanotaan opettavan taitavaksi parantajaksi, ja niinpä olen kirjannut ylös parantamisnäkemystäni blogiin http://parantamisesta.blogspot.fi - etsi vaiva hakemistosta ja lue sen parannusyritelmä viereisistä sadan kohdan kokoelmista. Usein pelkkä lukeminen riittää, peruskoulutaustalta, mutta järkeä tarvitaan ja tottumusta erilaisten asiatekstien lukemisen. Ei lääkkeitä, hotioja tms, pyrkivät olemaan vaarattomia. Mutta ovat vain vaikutelmia, ei lääkrtieteen kokemusta vaan mahdollisimman etäällä taudeista laadittuja, terveyden vinkkelistä.
Savonlinnassa asuessani olen saanut vaikutelman, että moni ulkomaalainen ei ole käynyt koulua, eli peruskoulutausta olikin iso vaatimus, etenkin, kun lääketieteen ammatteihin helposti otetaan pöpöjä kestäviä lämpimistä maista kotoisin olevia, ja niin kenties koulua käymättömiä. Eli tämä ohjenippu jäikin yllättävän harvan luettavaksi, peruskoulun käyneilel vain.