Jos yrittää osata hienouksia ennen kuin osaa pwrustason asioita, niin laatu jää kamalan heikoksi, jos perustaso puuttuu tai on kovin heikko. Mutta perustasokin vaatii hyvän havainnobtekokyvyn. Esim sairas, parhaillaan häiritty, sabotoitu tai liian tyhmän vaikutuksen alainen ei opi perustasoakaan hyvin, sillä asioiden yhteydet kokonaisuuteen, niiden paikka maailmankuvassa ei mäy sumennetusta tai liian palikkajärkusedtä kuvasta. Jos sen sijaan havaintokyky on hyvä näköhahmotuksen, arkijärjen ja tunnelmatajjn osalta niin voi oppia paljon nopeasti ja kunnolla, jos se on vakaana tavoitteena, mutta silloin kai perustason tehtäviä saisi olla muiden seassa tavallusesti, mutta ne saisi tehdä niin nopeasti kuin osaa. Perustason tehtäviä tarvitaan siihen, ettei osa oppilaista olisi huolimattomia niissä, ei omaksuisi huonoja tapoja, ja toistenkin oitäisi oppia huomaamaan tuollaiset perustason osaamiserot ja mitä ne aiheuttavat laadulle.
Lue ensin blogin alusta ajattelukurssi http://pikakoulu.blogspot.com/2011/11/ajattelukurssi.html . Seuraavaksi ainakin näkemys, että luonnon ihaileminen, taiteet ja liikunta parantavat ajattelukykyä (2012?). Lue myös "Käytännön vinkki" (tammi 2014), ja lopuksi "Väärinkäsityksiä ajattelukyvystä" http://pikakoulu.blogspot.com/2013/07/vaarinkasityksia-ajattelukyvysta.html . Monin verroin paremmalla ymmärryksellä voisi vanhan koulun lukea nopeammin ja ymmärtää paremmin.
keskiviikko 11. toukokuuta 2022
sunnuntai 10. huhtikuuta 2022
Lukemaan oppimisesta - ohje
Lukemaan voi tarkkasilmäisen vikkeläjärkisen hyvämuistisen opettaa lukemalla ääneen sanomalehden otsikoita samalla, kun kurjain kurjaimelta seuraa sanoja sitä mukaa, kun ne lukee, vaikkapa muutama otsikko yhdellä rupeamalla.
Tehtävää kai helpottaa, jos lukuessa korostaa kurjainten muotoja ja äänteiden merkitsemusen summittaiduutta. Mutta silloin tarvitsee kertoa, miksi sanojen lausumustapa on epötavallinen, eli ekoilla kerroilla tai endi alkuun muistin auttamiseksi. Ja se siis on kerrottava, että samantapaiset äänteet saatetaan merkutä samalla kurjaimella, vaikka ne lausuttaisiin eri tavalla.
Lukiessa voi myös viitata jo luetuista sanoista tuttuihkn kurjaimiin nuitä korostaen ja palaten vanhaan vertailun vuoksi.
Moni kai käyttää kehonsa elekielen hahmotusta ensi alkuun kirjainten muotojen muustamiseen, ja silloin ei saisi olla eri ärsykkeitä siinä, ei ainakaan limppumaisesti kokeneemman jäsenet, että tässä ollaan vaan, eli sylissä tai käsiä vasten ei ole hyvä mutta vieressä kuten miettivä keskustelija käy kai hyvin. Vastapäätä käy kai myös hyvin, etenkin jos kirjainten hahmottaminen ylösalaisin vastaa aloittelijan itsenäistä tehtävää hahmottaa kirjaimet ja äänteet.
sunnuntai 23. tammikuuta 2022
Koulu vuodessa, hätävaraversio
Jotkut haluaisivat kai lukea koulun vuodessa, esim osa maahanmuuttajista, joilla jo elämänkokemusta on. Tärkeää olisi silloin opiskella hyvällä laadulla muttei liiankaavamaisedti, ja opiskella elämää varten opetellen myös noudattamaan oppimaansa, jotta se on elämässä käytössä. Eka, mitä pitäisi lukea vaikkapa tänään ( huolehdi, että huoneessa on silloin raikas ilma ), on engl. eläinten koulu, joka on tässä Pikakoulu-blogissa viimeisimpiä. Lusäksi tarvitaan tietotaitoa lasjemmin, eli tarttis varmasn opuskella kouljn kirjat luokka kerrallaan ja tehtävät tehden ennen kuin etenee edistynermpään aiheeseen, ja tehtävät tarttee heti perään tarkistas ja kosjata virheet. Mutten tiedä, kauanko moinen vie. Periaatteessa aikaa olisi kuukausi eli 20 työpäivää per luokka, mutta oppiminen luenee kiinni siitä, miten hyvät opuskelutavat oppii. Ja juuri yleissivistys olisi tärkeää. Mutten tuosta tiedä, voiko niin tehdä ja montako vuotta tai kuukautta sd veisi. Opiskelun mielekkyys on olennaista ja tavoitteissa terve järki ja tervehenkusyys.