Moraali on pitkälti kiinni siitä, käyttääkö yleensä maisamakatsetta, jolloin jonkinlainen kokonaiskuva tulee ajattelussakin mukaan luonnostaan. Oma kokonaiskuvani ei ole kovin kummoinen: ajattelen maailmaa pallokarttana ja siinä se, arkijärki apuna ilman sosiaalisia koukeroita. Lisäksi käytän yleensä myös maailman kokoluokan asioissa arkijärkistä vertailua terve ja vahva versus rikkinäinen ja heikko.
Moraalittomuus sen sijaan on yleensä seurausta insinöörityöhön tähtäävien harjotteiden tekemisestä muiden aihepiirien asioissa, esim. sosiaalisissa suhteissa, maailmankuvassa ja arjen tilanteissa. Insinööritaidoissa kehittyy parhaiten insinöörialojen oppikirjoja opiskelemalla (Ne vaativat työtä eivätkä vuosikausien etukäteisharjoittelua.) ja muu elämä koukeroineen on parasta jättää kokonaiskuvallisen arkijärjen heiniksi.
Sosiaalisissa suhteissa kehittyy luonnon kauneuden ihailemisen ja säännön "Elele ja anna toisten elellä!" noudattamisen myötä. Lue niistä blogini http://opisuomalaisuus.blogspot.fi alusta, vaikkei se kyllä ole niin hyvin kirjoitettu. Lue sieltä myös englanninkielinen linkki Build a perfect relationship http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/build-perfect-relationship.html
Moraalin oppimisesta lisää blogissani http://healthilymoral.blogspot.fi .
Lue ensin blogin alusta ajattelukurssi http://pikakoulu.blogspot.com/2011/11/ajattelukurssi.html . Seuraavaksi ainakin näkemys, että luonnon ihaileminen, taiteet ja liikunta parantavat ajattelukykyä (2012?). Lue myös "Käytännön vinkki" (tammi 2014), ja lopuksi "Väärinkäsityksiä ajattelukyvystä" http://pikakoulu.blogspot.com/2013/07/vaarinkasityksia-ajattelukyvysta.html . Monin verroin paremmalla ymmärryksellä voisi vanhan koulun lukea nopeammin ja ymmärtää paremmin.